Ciutadans i ciutadanes, A Cerdanyola tenim un munt d’abocadors de gran toxicitat!

21 05 2010

A Cerdanyola tenim un munt d’abocadors de gran toxicitat a la Plana del Castell, allà on s’hi fan les obres del Centre Direccional hi ha uns cuants abocadors de toxicitat molt greu perquè, tot i estar tapats, contaminen contínuament el subsòl, el sòl,l’aigua subterrània i l’aire que respirem.

Aquest territori, que va des de Cerdanyola fins a Sant Cugat, és d’argila, i des dels anys 1960 fins avui s’hi han ubicat bòbiles que extreien l’argila i deixaven grans clots. Per omplir aquest forats es

feien servir residus de tota mena i de tot arreu. Així, aquest gran terreny és ple de forats farcits de residus, alguns molt perillosos per a la salut. El problema és que aquests residus no són tots inerts, sinó que alguns estan encara en activitat química, la qual genera un augment de la temperatura del subsòl (19º i 47ºoC!); les corrents d’aigua subterrània que circulen pel subsòl son contaminades en barrejar-se amb els productes tòxics colgats allí, provocant la sortida de lixiviats i gasos tòxics altament nocius per la salut de tot Cerdanyola.

Així, tenim l’abocador de Can Planes que ocupa 18 hectàrees (18 camps de futbol) i té la profunditat equivalent a un bloc de 5 pisos. Conté els residus més perillosos de tots: els d’origen industrial. Un informe encarregat per l’Ajuntament i l’Incasol (UPC Manresa 2003), informava que allà no s’hi pot construir. Avui encara hi ha un altre informe que alerta molt més sobre la seva perillositat per a la salut i el medi ambient (IDOM,2008) i diu que hi ha d’haver fins a 55 hectàrees de distància de seguretat.

Per aprofundir en aquestes informacions, del tot documentades, la Plataforma Cerdanyola Sense Abocadors resta a la disposició de tots els veïns i veïnes que tinguin interès en ampliar-les, ja que la limitació d’espai no dóna per explicar-ho millor.

El que s’està amagant a l’opinió publica es la gran quantitat d’abocadors existents en aquest espai, alguns de runes i terres inerts, altres de fibrociment (uralita), material tòxic,i els més importants, anomenats de Can Planes, els formen tres abocadors comunicats entre ells, en els quals hi ha, a més de terres i runes, materials altament tòxics, com ara:

118.000 tones de sals de fosses d’alumini; 77.000 tones de fangs industrials; 16.650 tones d’escòries d’incineració; 2.290 tones d’escòries de fosses de metalls.

A diferents llocs s’hi troben, entre d’altres, altes concentracions d’arsènic, plom, zinc, dissolvents diversos, crom, bari, cobalt, tal-li, níquel, gran quantitat d’hidrocarburs clorats volàtils, etc. La llista és molt llarga, ja que aquest abocador va estar en actiu i sense cap mena de control del que s’hi abocava entre el 1981/82 i despres amb poc control, fins que va ser clausurat el 1995 per la Corporació Metropolitana de Barcelona.

I el que és més greu, l’Ajuntament, el d’abans i el d’ara, conjuntament amb el Consorci del Centre Direccional (des d’ara parc Alba), INCASOL, Generalitat, Agència Catalana de Residus, etc. no tenen previst sanejar definitivament els abocadors degut al cost econòmic i de temps que requereix fer-ho, simplement pensen els tapar amb unes capes de ciment especial i posar-hi unes pantalles soterrades i cimentades, per tal d’evitar filtracions dels aqüífers soterranis i pluvials.

Amb aquesta actuació els abocadors restaran per sempre enverinant l’aire i els aqüífers al bell mig del nou barri que es vol crear, amb mes de 3500 habitatges, el parc Alba, al costat del recentment inaugurat Sincrotró.

Cridem a la mobilització ciutadana per demanar que es remeïn per sempre els abocadors tòxics de Can Planes.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: