La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors demana una descontaminació total de l’abocador de Can Planas

29 12 2010
Noticia Cerdanyola al dia:
Després de la decisió del govern municipal de demanar un nou informe per a la remediació de l’abocador de Can Planas, membres de la Plataforma Cerdanyola sense Abocadors han volgut deixar clar que ells aposten “per una descontaminació total de l’abocador i una solució 100% garantida per la Comissió de Medi Ambient de la Unió Europea”. La Plataforma lamenta que l’Ajuntament hagi “demostrat sensibilitat envers el tema” només després de la publicació de diferents reportatges a mitjans de comunició d’abast general, demana transparencia en les gestions i que la solució definitiva no suposi cap risc per a la salut de les persones.

La Plataforma també reclama que l’estudi el faci una institució independent: “Les institucions catalanes estan sotmeses a unes pressions urbanístiques que ens fan malfiar. El més adequat seria que la Comissió de Medi Ambient de la Unió Europea encarregués el nou informe”. El  col·lectiu exigeix que no vol que “ens repeteixin la mateixa solución que ja es va donar”, que hi hagi participació ciutadana en la presa de decisions, que el planejament del Centre Direccional sigui sotmés a l’avalució d’impacte ambiental del 2006 i que “el factor temps i l’econòmic no es tinguin en compte”.

En quant al futur treball de la Plataforma, Guallar apuntava que no han fet “cap brindis al sol, seguirem demanant un participación real i tenim una feina encarada que seguirem fent”. En aquest sentit, destacava, que molts partits ja tenien participació a la Plataforma i convidava la resta a “seure a la nostra taula”.
Noticia Cerdanyola.info:

La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors lamenta que l’Ajuntament hagi reaccionat demanant un nou informe sobre la descontaminació de Can Planas arrel d’un article aparegut al diari El País, quan des de la pròpia Plataforma ja s’havia demanat un altre informe al considerar que la solució escollida i ratificada en Ple no era la més adequada.

Un dels membres de la Plataforma, Roger Caballé, explicava que el que es demana és una solució definitiva que garanteixi una toxicitat zero, sense risc per a la salut pública, “una solució que podria determinar un estudi independent, encarregat per la Unió Europea”. La Plataforma estima que la solució adoptada fins ara no és la més adequada i que la presa de decisions de temes tan importants cal fer-se des d’una participació ciutadana activa i no sobre fets consumats.

Caballé recordava que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya reclama un estudi d’impacte ambiental sobre el planejament del Centre Direccional, que ja ha rebut 48 declaracions d’impactes ambientals severs. Per aquesta gravetat de la situació es demana que el nou estudi “no tingui en compte el factor del temps i l’econòmic”, perquè podrien condicionar la solució més adequada.

Rosa Guallar, membre de la Plataforma, insistia en que el planejament del Centre Direccional no està sotmès a la Llei d’Impacte Ambiental de 2006, motiu pel qual el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha fallat en contra del planejament. Guallar demana el govern municipal, que “per responsabilitat política, sotmeti el planejament al que requereix la Llei”.

La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors demana la intervenció de la Unió Europea com únic aval per assegurar un planejament sotmès a llei, que garanteixi la salut de les persones i que no corri el perill de ser aturat d’aquí uns anys amb tot el malbaratament de recursos públics que això suposaria. En aquest mateix sentit, des de la Plataforma temen que s’acabi repetint un cas similar al d’Uralita, quan per no intervenir a temps es va crear un problema econòmic i sanitari que encara s’arrossega.


Accions

Information

Deixa un comentari