La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors arriba a Europa i a la fiscalia

23 05 2011
La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors ha presentat denúncia a la fiscalia anticorrupció per que investigui la possible ocultació d’informació sobre la contaminació del subsòl de la Plana del Castell a l’hora de fer el planejament d’aquella zona l’any 2005, quan el 2003 ja havia informes sobre la toxicitat a la zona, el que incompliria la normativa europea sobre la matèria. En una segona via d’actuació, la Plataforma ha enviat una carta i detallada informació al comissari europeu de Medi Ambient, Janez Potocnick, al malfiar de la documentació que pugui enviar l’Ajuntament.

La Plataforma ha estat treballant els darrers dos anys en dues vies que ara conclouen en dos escrits. Per una banda la via europea, basada en criteris tècnics d’actuació respecte a Can Planas, i per una altra la via de la fiscalia basada en criteris jurídics. La integrant de la Plataforma, Rosa Guallar, explicava que la carta al comissari europeu de Medi Ambient, encarregat de dictaminar la millor solució per la remediació de Can Planas, es planteja al considerar que l’Ajuntament, que es va comprometre públicament a tenir en compte l’opinió de la Plataforma en la redacció de la carta que s’enviarà a la Unió Europea, “no inclou els informes necessaris per a una correcta avaluació”.

Respecte la denúncia a la fiscalia, Guallar afirma que es sospita “sobre la possibilitat de l’existència d’alguns delictes en la redacció del planejament del 2005”, per que no es van tenir en compte l’informe jurídic i l’informe Manresa, ambdós de 2003, on ja es parla de sòl contaminat, i que per tant es considera que això, aplicant la normativa europea, obligava a aturar el planejament fins a trobar una solució a Can Planas.

Segons la Plataforma, el problema de tot plegat rau en l’actitud de les administracions competents en matèria d’abocadors, “que des d’un principi intenten ocultar tot el relacionat amb la contaminació de Can Planas, amagant informació fins i tot en documents públics”. Segons Rosa Guallar, l’informe jurídic de 2003 deixa ben clar que les administracions implicades en la gestió de Can Planas “han delinquit al saltar-se la normativa”.

La Plataforma també denuncia possibles indicis de corrupció en la transmissió de les parcel·les ubicades dins el perímetre de l’abocador, que passen de titularitat privada, propietat de l’empresa Espais, de Lluís Casamitjana, implicat en el cas Pretòria, a titularitat pública, a través del Incasol. Precisament, a principis d’any, el PP portava a la fiscalia la transmissió de finques al perímetre de l’abocador per una possible malversació de fons. En la denúncia es feia constar que la consultora IDOM, autora de l’informe sobre el diagnòstic i remediació de l’abocador de Can Planas, va presentar l’estudi amb 7 mesos de retard sobre el calendari previst inicialment. Durant aquests 7 mesos es van realitzar diverses actuacions econòmiques en relació a aquests terrenys que estaven sotmesos a un estudi ambiental i del que no es va informar als nous propietaris.

Extret de cerdanyola.info

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: