El Parlament declara Can Planas sòl contaminat, amb el vot contrari de CiU

30 05 2012
La Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya ha aprovat una resolució que insta l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) a declarar sòl contaminat 18 hectàrees de l’antic abocador de Can Planas. El text reclama la seva “neteja, restauració, descontaminació i recuperació ambiental”. La resolució, presentada per ERC, ha tingut 9 vots a favor -PSC, PP, ERC, ICV/EUiA, i Ciutadans, com a grup mixt- i 8 en contra -CiU-.

La resolució aprovada per la comissió parlamentària és la mateixa que va aprovar el Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola el passat mes de gener i requereix la declaració de sòl contaminat de Can Planas a l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) en una superfície de “18 hectàrees i limítrofs”.

Els representants dels grups que han votat a favor de la resolució han coincidit en què la contaminació del terreny està més que comprovada i que hi ha ja molts estudis que coincideixen en alertar de la seva perillositat. CiU considera, però, que caldria esperar al resultat del segon estudi sobre l’abocador de Can Planas encarregat pel Consorci del Centre Direccional per prendre aquesta decisió. El grup del govern havia presentat una esmena en aquest sentit que no ha acceptat el portaveu d’ERC, grup que havia presentat la proposta de resolució.

La resolució

El diputat d’ERC Marc Sanglas destaca que hi ha diversos estudis que constaten la contaminació dels terrenys de Can Planas amb residus tòxics, però manifesta que l’Administració encara no ha fet “cap actuació rellevant fins el dia d’avui”. Davant d’això recorda que l’Ajuntament de Cerdanyola va aprovar per unanimitat en el Ple Municipal de gener el requeriment a l’ARC que declari sòl contaminat Can Planas per a la seva “neteja, restauració, descontaminació i recuperació ambiental”.

L’acord parlamentari requereix també “l’aprofundiment en els aspectes jurídics” dels informes realitzats prèviament sobre aquest tema amb l’objectiu que “quedin ben definides les responsabilitats legals” pel que fa al rebliment, al segellat i a la gestió post-clausura de l’abocador “tant de les administracions públiques com dels propietaris privats si s’escau”. La finalitat d’aquesta definició és determinar “les responsabilitats econòmiques de cara al finançament de la descontaminació, assegurant una distribució de les càrregues segons estableix la llei”.

Un tercer punt de l’acord reclama que la Generalitat designi representants a la creació d’una Comissió de Seguiment d’aquesta qüestió que es va acordar constituir en el punt que va aprovar el Ple municipal de Cerdanyola al gener.

Marc Sanglas ha fet un recorregut detallat per la història de l’abocador, la seva gestió, clausura i els estudis realitzats sobre els seus residus. El diputat d’Esquerra indica que la clausura al 1995 va tenir un segellat superficial amb argiles que no garantia la clausura absoluta i que ja al 2003 l’estudi realitzat pel Centre Tecnològic de Manresa constatava “una afectació greu sobre el medi i la salut de les persones”. Marc Sanglas exposava també informes posteriors sobre l’existència de lixiviats i la “fàcil contaminació de les aigües subterrànies”.

L’esmena de CiU

La diputada de CiU Mercè Jou defensava l’esmena presentada pel seu grup que instava el govern a “vetllar per tal que, en el cas que estudis posteriors posin de manifest riscos per a la salut i el medi, s’adoptin les mesures correctores necessàries en l’antic abocador de Can Planas perquè sigui compatible amb el futur plantejament urbanístic”. Jou defensa que les llicències de l’abocador i les actuacions de postclausura han complert amb la normativa de la seva època corresponent i que l’estudi de la consultora IDOM de 2006 apostava per una “alternativa tècnicament viable considerada idònia” després d’un “procés de participació ampli”.

Jou manifesta que el Consorci del Centre Direccional ha encarregat un segon estudi sobre l’abocador i que “s’actuarà en conseqüència si dictamina l’existència de riscos per a la salut i el medi”. “S’està actuant en tenps i forma”, afirma la diputada que anunciava el vot contrari del seu grup si no s’acceptava la seva esmena.

El diputat d’ERC la va rebutjar per considerar que ja s’han fet prou estudis que constaten la contaminació del sòl en una ciutat que ja ha tingut que patir els efectes de l’amiant de la fàbrica Uralita sobre la salut de les persones.

PSC, PP, ICV/EUiA i Ciutadans donen suport a la proposta d’ERC

El diputat del PSC Jordi Terrades destacava que la gestió de l’abocador ha estat “incorrecta” per la poca importància que es donava a la gestió dels residus i que no hi ha hagut “actuacions prou contundents”. Terrades creu que cal triar la solució amb l’objectiu central de garantir la salut de les persones i la preservació del medi de forma definitiva”.

Per al diputat socialista, la declaració de Can Planas com a sòl contaminat ha de garantir “la futura remediació” i que es potenciïn de forma favorable les oportunitats de Cerdanyola, la seva ciutadania i les seves activitats econòmiques i residencials”.

Eva Garcia, diputada del PP, destacava les actuacions impulsades pel seu partit per aconseguir el buidat de l’abocador i que l’aprovació al Ple de Cerdanyola va ser unànime, mentre que al Parlament CiU votaria en contra. Per a Garcia, “el govern potser té més presa en la construcció del Centre Direccional que en la preocupació per la salut de les persones” i posava l’exemple d’una actuació al municipi de RivasVaciamadrid.

La diputada del PP indica que la Comunitat de Madrid va actuar amb valentia i “on hi havia un abocador ara hi ha un auditori, una zona esportiva i un gran parc”.

Per part d’ICV/EUiA, Joan Boada insistia que “la gent no entendrà” que CiU hagi votat diferent a l’Ajuntament de Cerdanyola i al Parlament de Catalunya i recriminava al PP l’exemple de RivasVaciamadrid perquè “caldrà saber com ho ha pagat” el govern presidit per Esperanza Aguirre.

El diputat d’Iniciativa remarca que “està clar que el sòl està contaminat i que pot afectar la salut de les persones” i cal una actuació d’urgència, declarar sòl contaminat i buscar una solució definitiva en què “cadascú assumeixi la seva responsabilitat”:

El diputat de Ciutadans Jordi Cañas, com a representant del grup mixt, insistia que les Administracions Públiques “han de vetllar, sí o sí, per la salut de les persones” i que no es pot esperar més “encara que només sigui per actuar de forma preventiva”. Cañas destaca que “davant la sospita, prevenció; i davant l’evidència, solució i això vol dir descontaminació”. El diputat de Ciutadans es preguntava què es diria a la ciutadania si d’aquí uns anys es demostra l’efecte sobre la salut de les perones i no s’ha actuat ja.

Jordi Cañas ha relativitzat el pes de l’aprovació a la comissió perquè “el govern ha decidit que això no val  per res, però consta en acta i és un element de fortalesa”.

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, diversos regidors, membres de la plataforma Cerdanyola sense abocadors i dirigents de partits polítics de la ciutat han assistit a la sessió de la comissió.

Extret cerdanyola.info


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: